Výlet na Říp - 13. dubna 2024

Letošní 17. ročník Výletu na Říp jsme po loňské zkušenosti s chladným březnovým počasím uspořádali v sobotu 13. dubna. A byla to dobrá volba, neboť nás celý den provázelo krásné slunečné počasí. Původně jsme měli v úmyslu obohatit akci o návštěvu roudnického zámku (resp. hradu), ale bohužel se nám nepodařil dojednat vhodný čas na prohlídku tak, abychom stihli včas výstup na Říp.

Po cestě vlakem z Prahy vyrazila hlavní část výpravy v 10 hodin po klasické trase z Roudnice nad Labem. Zastavili jsme se na Kratochvílově vyhlídce, kde jsme si užili krásné výhledy do Polabí a Českého středohoří. Po občerstvení na Štípárně ve Vescích následoval z Rovného výstup na Říp, jehož vrchol jsme pokořili před 13 hodinou. V rámci neformálního setkání jsme projednali náměty na další činnost. Jasnějších obrysů nabývá návštěva Klingerovy vily v Novém Městě pod Smrkem s výzdobou od Adolfa Liebschera, která patrně proběhne v průběhu května. Také se chystáme na výstavu „Z Potštejna do Orlických hor – náš kraj v díle bratří Liebscherů“, kterou připravuje Orlická galerie v Rychnově nad Kněžnou (od 27. 4. do 9. 6. 2024). Před sestupem se účastníci, jichž se letos sešlo 30, vyfotografovali před rotundou sv. Jiří. Akci, která se všestranně vydařila, jsme zakončili návštěvou minipivovaru pana Lípy ve Ctiněvsi.