Návštěva Mělníka a Výlet na Říp – 16. a 17. října 2021

V sobotu po poledni jsme se sešli v Mělníku u infocentra. Naskytla se nám mimořádná příležitost navštívit významný měšťanský dům vystavěný v novorenezančním slohu a prohlédnout si a zdokumentovat alegorickou nástropní malbu nad schodištěm vytvořenou koncem 19. stol. malířem Adolfem Liebscherem.

Následně jsme navštívili hřbitov na Chloumku, kde jsme se poklonili památce Emilky Liebscherové zakládající člence a našeho sdružení, která nás navždy opustila 14. března letošního roku a jejíž ostatky zde byly ukládány do rodinné hrobky.

Vzpomínkový večer se pak uskutečnil v restauraci Na hradbách na náměstí Míru v Mělníku.

Na výlet na Říp jsme v letošním roce (2021) vyrazili až 17. 10. Hlavní pražská skupina vyrazila vlakem do Roudnice nad Labem a odtud po červené turistické značce. Po již tradičním občerstvení na Štípárně ve Vescích vystoupila k vrcholku, kde se setkala s dalšími účastníky, kteří vesměs dorazili auty. I když účastníků bylo o poznání méně (než před covidem), probrali jsme záležitosti činnosti našeho sdružení, např. spolupráci s obcí Všenory na obnově společenského sálu (s výzdobou od A. Liebschera) a na závěr se všichni sešli k tradičnímu skupinovému fotu (prezentovalo se na 26 účastníků).

Někteří sestoupili do Ctiněvsi k občerstvení v místním pivovaru. A odtud se již všichni vydali ke svým domovům. Akce se zdařila, celý den bylo příjemné podzimní počasí.