Realizované projekty

Výstava pohlednic „Mír a válka

V letních měsících 2015 uspořádalo Sdružení Liebscher ve spolupráci se Sdružením Klášter Chotěšov výstavu „Mír a válka; Karel a Adolf Liebscherové – pohlednice, reprodukce obrazů a lístky z války“ v Klášteře Chotěšov. Výstavu bylo možno shlédnout od 2. května do 29. září. Výstava byla zařazena mezi doprovodné akce k projektu „Plzeň – evropské město kultury 2015“ a byla přístupna v rámci prohlídky celého kláštera.

Již od roku 2014 jsme jednali se zástupci Sdružení Klášter Chotěšov o možnosti uspořádat výstavu v tomto objektu. S ohledu na zdejší podmínky jsme se dohodli výstavu založit na dobových pohlednicích s obrazy Karla a Adolfa Liebscherových. K tomu přistoupilo aktuální téma Velké války. Výsledkem byla výstava s názvem „Mír a válka“ s podtitulem „Karel a Adolf Liebscherové – pohlednice, reprodukce obrazů a lístky z války“.

Abychom vystavené pohlednice zasadili do dobových souvislostí, věnovali jsme 5 výstavních rámů vzniku a vývoji pohlednic v období jejich "zlatého věku" (1895-1914). Do tohoto období spadají i umělecké pohlednice místopisné, historické a žánrové od bratrů Karla a Adolfa Liebscherových, které tvořily základ výstavy (14 rámů). Jako vzpomínka na Velkou válku byly vystaveny i umělecké pohlednice přepravené c. a k. rakouskou polní poštou (7 rámů). Výstavu můžeme zapůjčit i do jiných míst. Vernisáže (dne 2.5.), která byla součástí otvírání objektu na letní sezónu, se zúčastnila řada zájemců z Chotěšova i okolí.